LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Ion Marin Almăjan: „De ce era rău dispus un director de editură?“

Am ezitat mult înainte să  purced la scrierea acestei însemnări. M-am tot întrebat şi mă  mai întreb şi acum dacă subiectul ei interesează pe cineva, acum la două decenii de la căderea cortinei peste un timp  al istoriei noastre contemporane extrem de controversat, de dificil, de rău în multe din faţetele sale dar , după credinţa mea, nu atât de rău încât să-l condamnăm în totalitate şi să ne dezicem de el ca şi cum nu l-am fi trăit, nu am fi suferit, nu ne-am fi bucurat şi nu am fi plâns şi gemut în  cei aproape cincizeci de ani cât a durat.

Înainte de 1989 am fost director al Editurii Facla din Timişoara. Despre zbaterile noastre ale celor ce am muncit în editurile, puţine, câte au existat atunci, ca să publicăm cărţi de  valoare nu doar maculatură politizată s-a mai scris şi probabil se va mai scrie. Despre furcile caudine prin care sau peste care trebuia să trecem la fiecare alcătuire de plan editorial, la fiecare carte aprobată şi publicată ar trebui probabil să se mai discute. Pentru a se vedea cât de diabolice au fost grilele scornite de ideologii partidului unic, cât de monstruoase şi de hilare în acelaşi timp se arată cerinţele, indicaţiile mai-marilor propagandei comuniste. Trebuie să precizez că fiecare editură avea , la Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste ( cum se numea atunci Ministerul Culturii) hotărât un instructor care să-i transmită indicaţiile, să-i citească fiecare manuscris ce urma să fie trimis la tipar, să-l aprobe sau să-l propună vicepreşedintelui Mihai Dulea pentru a fi respins, să facă observaţii pe text etc. O asemenea instructoare a avut şi Facla, la un moment dat pe doamna Teodora. Ei i se datorează textul pe care l-am primit şi pe care doresc să vi-l reproduc, părându-mi-se că vorbeşte de la sine despre timpul de atunci şi că ar sluji poate celor tineri să înţeleagă mai mult din coşmarul din care am ieşit. Deci:

Stimate dom’le director,

A fost o şedinţă de instruirea instructorilor. S-au spus multe-multe lucruri înţelepte, însă una mai săracă cu duhul, cum este semnatara acestor rânduri, n-a priceput mare lucru. Dar am notat conştiincios şi vi le reproduc cu neruşinare pe hârtie. Faceţi cum v-o tăia capul, că mai multe lămuriri de la mine, n-o să scoateţi. Deci:trebuie să întocmiţi un proiect de plan de perspectivă pe 1991-1995. Nu numai cu teme, ci şi cu subiecte şi autori, număr de coli de tipar, anul de apariţie. Planul va fi pe compartimente tematice:

1.Pentru ştiinţele sociale, lucrări pe probleme de istorie, sinteze privind realitatea socialistă, politica internă şi externă a partidului( aici şi lucrări despre eficienţă, calitate, rolul ştiinţei şi tehnicii etc..)Se asemenea se pot pune exegeze asupra operei tov. Nicolae Ceauşescu ( de ex. Concepţia…).Trebuie trecute marile aniversări ( 25 de ani de la Congresul al IX , în 1990 [ când a fost ales Ceauşescu, n.m.],45 de ani de Republică în 1992,75 de ani de la 1918 şi de la naşterea tov. N.C. în 1993, 50 de ani de la 23 August 1944 ).[ Instructoarea subliniază aceste  teme şi scrie:de fapt asta este esenţa planului de perspectivă]

. Să se colaboreze cu institutele de profil, catedrele de specialitate de la universităţi. …

2.Beletristică

-teme : transformări sociale, industrie , agricultură,formarea omului nou…

P.S. Acum v-aţi lămurit de ce nu v-am comunicat prin viu grai? Pentru că eu vreau să  vă văd doar atunci când sunteţi bine dispus.( urmează  semnătura).

Aş dori să se remarce că partidul şi ideologii lui îşi pregăteau sărbătorile pentru  noul deceniu,  secol şi mileniu. Atât de convinşi erau de nemurirea regimului comunist şi a Ceauşeştilor, cu toate că Europa de Est se cutremura din temelii. Ce a urmat se ştie. Nicolae n-a mai apucat volumele omagiale. Doar omul nou s-a format între timp. Îl găsiţi în toate straturile sociale. Conduce şi roade România ca un şobolan feroce.

ION MARIN ALMĂJAN

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: