LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

Un mare scriitor român, ignorat şi duşmănit:Marian Popa

Uitat din rea-vointa si urmarit cu o incredibila ostilitate de aceeasi “neo-inchizitie” care lucreaza cu aceeasi tenacitate si eficacitate ca si institutia istorica a “pedepsei discretionare “, Marian Popa este un mare scriitor a carui opera , inteleasa si pretuita azi de cei ce nu au facut din mistificatia valorilor scopul de capatai , va avea locul ce il merita in viitor, cand apele se vor aseza . Sensurile ei vor trebui observate mai cu atentie , dincolo de regimul clipei care astazi este ” corectitudinea politica “si care face din oportunism o valoare de schimb pe piata tuturor tranzactiilor inutile din epoca invartelii generalizate . Publicam aici doua extrase din comentarii ale lui George Pruteanu privitoare la cartile autorului .
Istoria… lui Marian Popa ( Istoria literaturii române de azi pe mîine, Fundaţia Luceafărul, Buc., 2001, vol. I – 1230 pp., vol. II – 1274 pp ) este (în ciuda titlului nefericit) o carte uluitoare. Sunt în ea o cantitate de informaţie, o capacitate de cuprindere, un bun-simţ axiologic, o forţă de sinteză, un talent literar, o expresivitate tăioasă a frazei cum demult nu s-au mai întîlnit în istoriografia literară românească, cred că de la – păstrînd proporţiile şi schimbînd ce-i de schimbat – G. Călinescu.
Din cauza valorii ei cu totul deosebite (de la distanţă, cel mai mare şi substanţial eveniment literar de după 1989), cartea a fost întîmpinată (ca şi cea a lui G. Călinescu, la vremea ei) cu multă duşmănie.Şi în convorbirile (cred că… scrise) cu Marius Tupan, Avocatul diavolului – Marian Popa în dialog cu Marius Tupan, Fundaţia Luceafărul, Buc., 2003, 372 pp. Marian Popa face dovada aceloraşi calităţi, sub cupola unui inconformism debordant, de viziune şi de limbaj. O carte plină de nerv, de draci, de titani şi tonţi, de gînduri subtile şi durităţi à la Gore Pirgu…

iulie 14, 2008 - Posted by | antologie

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: