LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

ESEU – Alexandru Nemoianu: “Un trup”

In ultima vreme ,tot mai des si tot mai zgomotos,se vorbeste despre “virtutile” cutarei injghebari politice,”uniuni”, nascocita de politicieni acuma cateva decenii.Incorporarea Romaniei in aceasta contraptie a provocat reactii isterice , disproportionate , triumfaliste , fara acoperire . Aceste reactii au fost in totala asemanare cu imnele trandaviei vehiculate in zona Orientului Apropiat,al triumfalismului mai inainte ca evenimentul sa fi avut loc,al zidirii jitnitelor pana a nu aduna recolta. Mai inainte de orice mi se pare ca este vorba de o totala nesocotire a starii reale si a termenilor de baza.In esenta mi se pare ca asistam la neantelegerea sfruntata a termenului de “trup”.De aceea cateva vorbe privind aceasta realitate, “trup”, sunt de folos.

“Trupul” este un complex organic, in care partile se completeaza,se desavarsesc, in starea de comuniune. Fara indoiala ca cea mai superba deslusire a “trupului” o da Sfantul Pavel in Epistola I Corintieni 12,14-20,”Caci si trupul nu este un madular,ci multe/Daca piciorul ar zice:Fiindca nu sunt mana,nu sunt din trup,nu pentru aceasta nu este el din trup/Si daca urechea ar zice”Fiindca nu sunt ochi,nu fac parte din trup-nu pentru aceasta nu este ea din trup/Daca tot trupul ar fi ochi,unde ar fi auzul?Si daca ar fi tot auz,unde ar fi mirosul?/Dar acum Dumnezeu a pus madularele,pe fiecare dintre ele,in trup cum a voit./Daca toate ar fi un singur madular,unde ar fi trupul?/Dar acum sunt multe madulare,insa un singur trup.”Vedem deci ca esenta “trupului” este chiar diversitatea lui,in comuniune.Ca nu numai ca unitatea exista in diversitate dar ca fara diversitate nu ar fi cu putinta unitatea. Mai mult inca esentiala este aceasta unitate organica,in comuniune.Doar asa diversitatea se explica,are rost si lumea se poate infatisa asa cum a fost intentionata,dorita. In asemenea duh organic,al dragostei “leul si cu mielul vor trai la un loc”.Iar leul nu isi va pierde barbatia si nici mielul blandetea ci calitatile lor vor inflori deplin,identitatea lor va fi mai limpede ca oricand,desavarsita, se vor completa unul pe altul si vor infatisa lumea in toata splendoarea ei. Cu aceste ganduri trebuie sa intelegem ca “Europa Unita” nu este un asemenea trup.

In “Europa Unita” “comisarii” (fioros nume!) de la Bruxelles urmaresc sa nimicesca toate deosebirile,toate specificitatile,singurele care dau farmec existentei, si sa le inlocuiasca printr-o uniformizare “reglementata”, plictisitoare,degradanta. Mai mult.”principiul”,”religia” acestei “Europe Unite” este cel mai suspect si mai nefondat principiu ce exista>>>continuarea aici>>>

iulie 14, 2008 - Posted by | antologie

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: