LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Mircea Micu: „Adevărul despre Marin Preda (VIII)

În noaptea săvârşirii sale, la Arad fiind cu Gheorghe Tomozei şi Nicolae Oancea, l-am de evocat  până târziu, fără un motiv anume, povestind întâmplări despre el care pendulau între legende şi adevăr.

Apoi l-am visat îmbrăcat soldat, echipat de război, cu puşcă şi raniţă în spate, pedalând pe o bicicletă ciudată, prin  mijlocul oraşului.

Lumea se oprise pe trotuare, recunoscându-l şi eu l-am fost strigat  „moncher”, „moncher”, de  câteva ori, vrând să-l avertizez fie despre ridicolul situaţiei, fie despre faptul că se apropia de un zid răsărit  brusc în faţa sa, pe care mi-am dat seama că nu-l poate evita fiindcă avea ghidonul bicicleteti… fix!

N-am povestit  multă vreme nimănui acest vis ciudat şi nu-i accord nici o semnificaţie premonitorie sau mistică. A fost pur şi simplu un vis provocat, probabil, de discuţiile de dinaintea somnului.

Am pornit dimineaţa spre Bucureşti, am ajuns nopatea târziu, de fapt dimineaţa pe la 3 şi după câteva ore de somn, să fi fost pe la prânz, soţia mea a deschis uşa şi mi-a spus abrupt „a  murit Marin Preda”.

N-am înţeles pe loc ce zice, ca şi cum ar fi vorbit într-o limbă străină şi după ce mi-am revenit din uimire am plecat spre Mogoşoaia sa aflu amănunte.

MIRCEA MICU

Un comentariu »

  1. Şi în acest eseu Mircea Micu se dovedeşte a fi generos şi alături de clasicul nostru teleormănean Marin Preda.Cum poate fi altfel un Poet?! Cum, necum „moncher” s-a dus! Aşa se întîmplă întotdeauna cu oamenii mari.Personal, mulţumesc Poetului Mircea Micu care nu-şi uită colegii-scriitori. Un teleormănean de pe plaiurile „moromeţilor”, george pena.

    Comentariu de George Pena | noiembrie 19, 2008 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: