LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Mariana Brăescu: „La New York, Artur Silvestri în România Tainică“

Aşa cum bine a spus preotul, profesorul şi prietenul Theodor Damian, această lansare a cărţilor lui Artur Silvestri şi despre Artur Silvestri la New York “a aranjat-o Dumnezeu”. Alfel nu avea cum să se lege atât de uşor, de frumos, de înălţător atât lansarea cărţilor în cenaclul “Mihai Eminescu” cât şi parastasul la trecerea a doi ani a lui Artur Silvestri la cele veşnice, parastas care a avut loc la Biserica românească din New York “ Sf. Ap. Petru şi Pavel ”.

Veneam la New York pentru prima dată şi doream să aduc câteva din cărţile lui Artur Silvestri pentru cititorii români. Dar la vestea că voi veni la New York, extraordinarul Theodor Damian (şi spun extraordinar ca personalitate) a convocat imediat Cenaclul “Mihai Eminescu”. Am fost impresionată nu doar de căldura cu totul specială a persoanelor participante, de mare calitate morală şi intelectuală, dar mai ales de faptul că ideile lui Artur Silvestri rimau în mod firesc în această întâlnire desfăşurată atât de departe de ţară.

Am vorbit despre ceea ce a facut Artur Silvestri pentru cultura română, ceea ce a scris, ideile în care a crezut. Am vorbit despre ceea ce se întâmplă cu posteritatea sa: revistele, cărţile, troiţele, Fundaţia, Casa memorială “Artur Silvestri” de la Ceahlău.

Au evocat amintiri şi au subliniat valoarea personalităţii lui Artur Silvestri doctorul Napoleon Săvescu, preotul, profesorul, scriitorul Theodor Damian, doamna Mariana Terra, redactorul-şef al revistei “Romanian Journal” iar poeta Valentina Ceaprazi a citit în numele scriitorului Vasile Andru, un superb text despre Artur Silvestri. Domnul Valeriu Moldoveanu, un foarte activ membru al cenaclului a făcut fotografiile, le-a arhivat şi mi le-a dăruit într-un CD.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai ziarelor româneşti din New York: “Romanian Journal” şi “New York Magazin” (domnul Grigore L. Culian, editor şi fondator al publicaţiei). De asemenea, alte personalităţi profund interesate de tema şi cărţile lansate în cenaclu şi cu care am promis să ţinem o legătură continuă. Mulţumesc pentru articolele publicate pe această temă ulterior.

O remarcă deosebită pentru doamna Viorica Colpaci, sculptoriţă de succes în New York, care s-a oferit să facă pentru slujba de a doua zi de la biserică, o colivă pentru pomenirea lui Artur Silvestri pe care nu l-a intâlnit niciodată dar pe care l-a cunoscut şi l-a admirat din scrierile sale. De aceea, în felul acesta, a doua zi “s-a legat” parastasul de la Biserica românească “ Sf. Ap. Petru şi Pavel ” unde am reuşit să organizez uşor datorită atât părintelui Theodor Damian cât şi cântărețului bisericesc Cătălin. Astfel, la mii de kilometri depărtare parastasul pentru Artur Silvestri la cei doi ani de la trecerea sa către cele veşnice, a fost cu atât mai impresionant, cu atât mai emoţionant.

Fotografiile de la cenaclu şi din biserică, de asemenea cuvintele calde care s-au spus şi pe care le reproducem în acest grupaj vor spune mult mai mult.

Eu doar am să-l citez pe Artur: “Noi suntem România Tainică şi vocea noastră nu se va stinge orice se va întâmpla”. Chiar aşa, am avut senzaţia că m-am întâlnit cu o parte din România Tainică indiferent că aceasta se află de ani buni în continentul american.

MARIANA BRĂESCU

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: