LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Ioana Stuparu: „Întâlnire cu scriitori“

,,Marin Codreanu scrie o literatură de frontieră‘‘

Aşa după cum ne-am obişnuit, în ultima zi de luni din fiecare lună, ne întâlnim cu scriitori de toate vârstele la Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu, unde are loc o nouă ,,Întâlnire cu scriitori‘‘, acţiune organizată de poeta Victoria Milescu. Invitatul special de data aceasta este scriitorul Marin Codreanu, despre a cărui creaţie literară vorbesc, în primul rând, volumele aşezate într-o microexpoziţie pe rafturile bibliotecii din sala ,,Mircea Eliade‘‘: cărţi de poezie, cărţi bibliofile, cărţi pentru copii, cărţi de memorialistică etc.

Sărbătoritului Marin Codreanu îi stau alături: prof. univ. Adrian Mihalache, poetul şi publicistul Ioan Liviu Stoiciu, profesorul şi romancierul Gheorghe Stroe, dar şi alte personalităţi ale vieţii noastre scriitoriceşti: Florentin Popescu, Ion Horea, Ion Lazu, Dumitru Bălăeţ, Grigore Mărăşanu, Iuliu Raţiu şi mulţi alţii.

,,Domnul Marin Codreanu are un profil de scriitor complet, începe prezentarea poeta Victoria Milescu. Este poet, prozator, critic, journalist. Are o creaţie bogată, iar prin cărţile de memorialistică dovedeşte colegialitate şi respect pentru breasla căreia îi aparţine. A îndeplinit diverse funcţii, între care: redactor la câteva reviste, director economic la Editura Cartea Românească, director editorial la Editura Vinea, redactor de carte la Editura Muzeul Literaturii Române, în prezent fiind redactor-şef la revista Euromuseum‘‘.

Recitalul de poezie aleasă şi interpretată de chiar fiica poetului, actriţa Silvia Codreanu, a început cu Omul din vis, şi ca o poveste şoptită la gura sobei, s-a încheiat cu Psalmi.

Asociind numele Marin Codreanu cu marea şi codrul, iar pe de altă parte asociind scrierile cu omul de frontieră care a slujit în armată douăzecişişapte de ani, profesorul şi scriitorul Adrian Mihalache spune: ,,Marin Codreanu scrie o literatură virilă, o literatură de frontieră, cu un farmec aparte‘‘.

Tot o asociere face şi distinsul om de condei Ioan Liviu Stoiciu. Dar, spre deosebire de domnul Adrian Mihalache, domnia sa asociază omul, respectiv scriitorul, cu locul de baştină: Sudistul prin născare Marin Codreanu şi Literatura Sudului. ,,Marin Codreanu ar putea să intre în acest regim de poezie a Sudului – apreciază Ioan Liviu Stoiciu. Proza Sudului are o semnificaţie aparte. Oamenii din Sud au o anume bunătate sufletească. Am descoperit în biografia lui Marin Codreanu un om deosebit, destul de timid, şi care respectă prea mult scriitorii. Complexe literare nu are. Şi-a făcut datoria ca scriitor şi ca părinte‘‘.

Impresionat de poeziile alese de actriţa Silvia Codreanu, scriitorul Gheorghe Stroe, procedează la o analiză pe larg a operei apreciind: ,,Marin Codreanu este un neomodernist care şi-a individualizat poezia. Nu se pretează la jocuri textuale şi spre deosebire de Marin Sorescu, renunţă la lirism în favoarea epicului. Evoluţia scriitoricească este spectaculoasă, apoi devine calmă. Marin Codreanu şi-a rotunjit vocaţia fiind poet, prozator, eseist, jurnalist. Critica literară o face cu modestie, impunându-şi punctul de vedere ca de la poet la poet. Îl interesează aspectul durabil al operei. M-au şocat Psalmii! Marin Codreanu nu este un psalmist, este un alt spirit; gândeşte divinitatea altfel, definind-o prin categorii pozitive…‘‘ citind apoi, spre exemplificare, un Psalm.

Condeierul Florentin Popescu citeşte o epigramă cu dedicaţie, dar nu înainte de a face aprecieri la scrierile de memorialistică ale lui Marin Codreanu, şi la faptul că numele domniei sale a fost dat Şcolii din comuna sa natală.

,,Am prilejul de a mă afla în faţa a trei oameni care se ocupă de postumitatea scriitorilor: Victoria Milescu, Liviu Ioan Stoiciu, Marin Codreanu‘‘, remarcă scriitorul Geo Călugăru, după care dă citire unor catrene inspirate de titlurile volumelor aparţinând lui Marin Codreanu, dar şi unui acrostih dedicat acestuia.

Scriitorul Grigore Mărăşanu laudă în mod deosebit: ,,semnificaţia acestor seri de la Bibilioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu, prin care se poate afla despre un om într-o oră şi jumătate cât s-ar putea afla altfel într-o viaţă‘‘. De aceeaşi părere este şi scriitorul Ion Lazu: ,,Este un lucru de mare preţ că s-a găsit această formulă, prin care slujitorii condeiului spun lucruri ce trebuie cunoscute şi de alţii‘‘ aducând aprecieri domnului Marin Codreanu ca poet şi memorialist.

În încheierea deosebitei seri de Brumărel pictat în arămiu natural, slujitorul condeiului Marin Codreanu se destăinuie: ,,Nu m-am gândit niciodată să ajung scriitor, poet… Nici nu ştiu dacă sunt. Mama a zis să mă fac învăţător, dar n-am avut ocazia. Am avut vocaţie de tractorist. Când i-am prezentat tatei volumul de versuri, mi-a zis: <<Dacă nu scrii ca Păunescu, tot degeaba!>>. Poezia am citit-o de mic. Pe la cinci ani mama îmi citea din Bolintineanu. Citind poezie, divinizându-i pe poeţi, pe scriitori, am început să scriu poezie. Mă ţineam după scriitori. Scriitorul de astăzi a ajuns de râsul lumii. Nu mai este persoană publică. Mă apucă tristeţea când văd în ce condiţii sociale trăiesc scriitorii de astăzi… Nu ştiu ce voi face în continuare, poate am să merg în continuare ca soldatul, să lupt…‘‘.

IOANA STUPARU

27 octombrie 2008

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: