LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Grigore Vieru: „Răzvrătirea limbii române“

” Ritmul gandirii, simtirii si infatisarii noastre ca natiune nu poate fi altul decat ritmul Limbii Romane. Razvratirea painii, mai exact razvratirea putintatii ei, poate impaca, in cele din urma, foamea trupeasca, dar nu ne poate salva ca Neam asa cum o poate face razvratirea Limbii Romane.

In una din cugetarile sale Cioran spunea ca, potrivit unei legende de inspiratie gnostica, in cer s-a dat o lupta intre ingeri, in care cei aflati de partea Arhanghelului Mihail i-au invins pe cei ai Balaurului. Aceia dintre ingeri care, nehotarati, s-au multumit sa priveasca au fost alungati pe pamant pentru a face aici alegerea la care nu se puteau hotara acolo sus; alegere cu atat mai anevoie de facut cu cat ei nu pastrau nici o aducere aminte despre lupta si mai putin inca despre atitudinea lor echivoca.

Sunt atatia „ingeri” la noi care nu au voit sa se implice in bataile nationale, intre care cea mai inversunata este lupta pentru Limba Romana. Dupa mine, nu cei care stau de partea Balaurului reprezinta cel mai grav pericol, ci nehotaratii, mai exact indiferentii, impotriva carora nu poti sa lupti.

Mi-am iubit si-mi iubesc fratii, dar nu erau si nu sunt toti. Am adorat si ador Limba Romana, dar nu era si nu este inca toata prin partile noastre. Mi-am iubit si imi iubesc tara, dar nu era si nu este intreaga nici ea.

Si iata ca ati venit voi, mai exact, iata ca veniti voi, vopiii, tinerii, profesorii, care ati iesit in strada intru apararea Limbii Romane si a Istoriei noastre. Veniti voi, razvratiti, hotaratii Luptatorului cu Balaurul. Abia cu voi vor fi frati toti, abia cu voi va fi intreaga Limba Romana, iar prin ea si tara. Voi veti fi cei care veti conduce maine lupta pentru dezrobirea definitiva a Verbului matern, lupta impotriva a tot ce, pana mai ieri, credeam ca este fara-de-scaparea noastra, lupta impotriva celor pentru care Limba Romana este un cosmar, un vis urat. Iar noi, cei varstnici si batrani, cei care am cutezat sa ne luam de piept cu mania Balaurului, vom muri impacati in noua respiratie a Basarabiei noastre, atat de tragic instrainata, dar niciodata pierduta.

Sunt atatea drumuri in cuprinsul de taina a Limbii Romane pe care nu le-a cunoscut niciodata, nu le cunoaste si nu le va cunoaste nicicand Balaurul. Sa nu uitam ca numai pe ele, pe aceste misteriase cai, putem merge, in deplina siguranta, spre Nemurire.”

GRIGORE VIERU

ALMANAHUL TUTUROR ROMANILOR „APA VIE” 2008

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: