LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Florin Contrea: Artur Silvestri omagiat de Timişoara literară“

În sala cu rezonanţă istorică Lyra a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, a avut loc, – în cadrul Cenaclului literar Pavel Bellu, – o şedinţă comemorativă dedicată  regretatului scriitor şi om de cultură Artur Silvestri, care a avut loc în 27 aprilie, 2009.

Conducătorul cenaclului este cunoscutul prozator, distins om de cultură, Mircea Şerbănescu, un rol deosebit pe plan organizatoric avându-l doamna profesoară, Rodica Opreanu.

Despre viaţa plină de învăţăminte şi opera bogată a celui dispărut prematur dintre noi, a vorbit pe larg domnul profesor universitar dr. Adrian Dinu Rachieru, cunoscut şi apreciat critic literar, sociolog şi decan al Facultăţii de Jurnalistică al Universităţii Tibiscus din Timişoara. Amintirile sale se întind în timp încă din anul 1980 când a avut ocazia să colaboreze cu domnul Artur Silvestri în domeniul literaturii şi artei. Am avut astfel ocazia să aflăm amănunte inedite despre pasiunea cu care, scriitorul de care ne ocupăm, cerceta izvoarele străvechi ale spiritualităţii proto-române, într-o inedită geografie literară. Este omagiată acribia, străduinţa, voinţa de fier cu care Artur Silvestri lua parte la bătăliile culturale ale acelei vremi, apoi, valoarea deosebită – pe plan istoric şi ideatic – a operei sale romaneşti, rămas, din păcat, destul de puţin cunoscută publicului larg.  Din activitatea mai recentă, s-a remarcat contribuţia de nepreţuit adusă de autor, la iniţierea şi dezvoltarea Societăţii Române pentru Patrimoniu, (ARP), cu pleiada imensă de reviste de o mare varietate tematică; Luceafărul românesc, Epoca, Ecoul, etc. şi a editurilor specializate pe internet, – care au făcut cunoscut publicului românesc de pe toate meridianele, opere de valoare care altfel, cu greu şi-ar fi găsit drum spre marele public.

Un omagiu vibrant a fost adus marelui dispărut de doamna Mariana Gurza, care s-a referit pe larg la generozitatea, la spiritul de sacrificiu, la pasiunea ideilor, care-l caracteriza pe Artur Silvestri, de-a lungul vieţii sale, atât de bogate dar, vai! – atât de scurte.

Doamna Rodica Opreanu s-a referit, de asemenea, la bogăţia tematică a operei marelui dispărut, la pasiunea cu care acesta îşi impulsiona colaboratorii pentru realizarea aceste opere de mare intindere şi valoare artistică.

În fine, scriitorul şi criticul Florin Contrea şi-a manifestat gratitudinea pentru generozitatea cu care domnul Artur Silvestri l-a ajutat să-şi facă publică opera prin intermediu internetului.

În final, publicului cititor i s-a oferit ocazia să cunoască mai pe larg conţinutul operei din cele trei volume apărute: Mărturie de credinţă literară, (vol.II), Mărturii tulburătoare şi Zile de neuitat – frumuseţea lumii cunoscute, – care au fost donate cu generozitate, din partea Asociaţiei ARP, şi a doamnei Mariana Brăescu Silvestri, soţia celui dispărut.

FLORIN CONTREA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: