LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Dimitrie Grama: „Genetica, Morala şi Responsabilitatea Umană“

Cele mai recente studii antropologice bazate pe descifrarea si cunoasterea codului genetic uman, demonstreaza ca toata populatia terestra actuala este urmasa directa a unor stramosi comuni, care acum vreo 70 – 75.000 de ani, au parasit Africa Centrala, colonizind restul Pamintului.

Nu exista nici un dubiu in aceasta privinta si deci, indiferent de culoarea pielii, forma obrazului sau a ochilor, statura, limba vorbita, credinta, obiceiuri, etc., noi suntem membrii aceleasi familii, suntem cu totii frati si surori.

Oamenii intre ei, de exemplu; indianul aztec si maramuresanul sunt genetic identici, deosebindu-se intre ei mult mai putin decit se deosebesc genetic doi cimpanzei din aceiasi padure.

Biblia, in mod simplistic, are dreptate cind spune ca toti ne tragem din Adam si Eva, dar din pacate scrierile biblice au fost, de la inceput, puternic influentate de prejudicii si impuritati, diferientiind triburile umane, promovind doar unele din ele, in detrimentul altora. Acest fel de gindire si de actiune, reprezinta bine-nteles un „pacat” de etica si responsabilitate umana, deoarece categorisind in mod subiectiv materialul uman, scrierile biblice, pe care se bazeaza multe alte scrieri ulterioare, au ingaduit, poate chiar stimulat nasterea discordiei umane.

Vrem ori nu vrem, orisicine dintre noi este si putin african si putin chinez si putin eschimos si putin tigan, francez, grec sau polinezian. In fiecare din noi salasuiesc aceleasi calitati si defecte umane. Pe aceiasi baza materiala ne-am cladit, in timp, zidurile de protectie, traditiile, credinta, moralitatea si mai ales prejudiciile.

Izolarea geografica, ignoranta si spaima a fortat fiinta umana sa gaseasca mijloace eficace de protectie fizica si spirituala, mijloace scuzabile de expansiune, urmarind doar un singur scop, in fond genetic predestinat si determinant, acela de supravietuire.

Nu cred ca fiinta umana a facut ceva rau din pura „rautate diabolica”, ci a facut ceeace ea a considerat ca este necesar sa faca la momentul potrivit ca sa-si poata asigura ei si urmasilor ei, viitorul.

Sunt convins ca omul normal a fost intotdeauna constient de „raul” facut altora si poate de aceia, obligat fiind de o constiinta incarcata, chiar daca aceasta se gasea la nivelul subconstientului, omul „si-a fabricat” diverse moduri de a-si scuza si legaliza actele comise, indifferent de perversitatea sau grozavia acelor acte.

In fiecare din noi salasuieste atit „binele” cit si „raul”, as putea spune, in perfecta armonie si de aceia orisicine, cu cea mai mare usurinta poate discrimina „raul” de „bine”, recunoscindu-l in arsenalul propriu de calitati si defecte. Noi „stim” cind tiganul „fura”, deoarece si noi avem potentialul furtului, al acapararii de bunuri materiale, bine sadit in adincuri, pe care citeodata nu dorim, din diferite motive, sa le recunoastem, dar care exista.

Dar de ce oare ne scandalizam cind un tigan fura, de cele mai multe ori din motive de saracie lucie, o gaina, un portmoneu sau o masina si nu ne scandalizam cind un director, un ministru sau un presedinte fura o tara intreaga? Este oare mai acceptabil din punct de vedere moral sa te indentifici cu cei care fura nefiind in fond nevoiti sa fure pentru a supravietui? Intr-o societate normala, de la cine ne asteptam in primul rind sa dea dovada de Responsabilitate, de la un tigan sau un prapadit needucat, sau de la cei alesi sa fie Exemplu si sa Conduca un popor?

De ce ne scandalizam doar atunci cind un descraierat oarecare tilhareste si ucide unul sau un numar foarte limitat de oameni, dar asistam indiferenti, ba chiar contribuim cu trup si suflet la diversele razboaie care pot decima o populatie intreaga? Care sunt criteriile de selectionare morala a concepului „Responsabilitate” contra „Iresponsabilitate”, sau trebuie pusa intrebarea daca exista cu adevarat astfel de concepte?

Din punct de vedere genetic, totul este foarte simplu, deoarece informatia pur genetica ne obliga, in fond, sa urmarim cu orice prêt doar un singur tel: Supravietuirea.

In primul rind supravietuirea unui anumit individ contra altuia si apoi supravietuirea unui grup de indivizi contra altor grupuri, deoarece genele care alcatuiesc un individ oarecare, uman sau ne-uman, „stiu” ca sansele de supravietuire „in grup” sunt mai mari decit cele ale unui individ singur si izolat.

Genetica poate explica foarte bine vointa anumitor grupuri de oameni de a-si crea o „identitate” propie, specifica, in speranta de a-si consolida sansele de supravietuire in concurenta cu alte grupuri umane.

De exemplu, evreii sustin ca sunt „un popor ales” si isi apara cu ferocitate discriminatorie „modelul” lor propriu de apartenenta fizica si spirituala, care, spera ei, le asigura supravietuirea. Crestinii, musulmanii, au dezvoltat pe aceiasi baza ideologica programele lor proprii de apartenenta si de supravietuire, la fel ca si hindusii, aztecii sau budistii.

Intrebarea care se pune este: „cind si cum au aparut anumite conduite de responsabilitate etica si morala care au contra-balantat intr-o oarecare masura tendinta naturala de „razboire genetica”, razboire generate in mod automatic de dorinta oarba de supravietuire a genelor care constituiesc un individ.

A fost oare fiinta umana de la sine putere, capabila la un moment dat sa-si dezvolte functii cerebrale atit de avansate incit sa poata controla reflexele „primitive” genetice de supravietuire, sau in tot acest process a intervenit o forta „divina” care a obligat fiinta umana inspre o alta atitudine, o alta evolutie?

Studiind istoria umana, razboaiele religioase si actualele neintelegeri bazate pe diverse doctrine politice si religioase, am impresia ca fiinta umana inca nu a reusit sa „descifreze codul divin” al unei etici si responsabilitati superioare si, din pacate, se afla in continuare in stadiul primitiv de spaima si nesiguranta genetica.

Adevaratele insusiri de adinca responsabilitate etica si morala raman inca sa fie descoperite de marea majoritate a omenirii.

DIMITRIE GRAMA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: