LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Al. Florin Ţene: Liga Scriitorilor din România a instituit Premiul Virtutea Literară

Comitetul Director al Ligii Scriitorilor din România a instituit Premiul Virtutea Literară,constând în Medalia Virtutea Literară,o Diplomă de Excelenţă ,însoţită de o sumă de bani.

Premiul Virtutea Literară se va acorda anual scriitorilor în viaţă a căror operă promovează idei umaniste,de toleranţă , valori ale patrimoniului naţional şi a căror personalitate şi comportare morală şi civică este un exemplu în societate românească.

Al.Florin ŢENE

Preşedintele LIGII SCRIITORILOR din România
________________

Liga  Scriitorilor din România (Scurtă prezentare)

Primind o bursă de studii în structurile din Bruxelles ale  Uniunii Europene şi Diploma de Reporter European din partea  acesteia, prin  Doamna Abasador Karen Fogg, am avut ocazia să cunosc activităţile scriitorilor din Belgia.Acolo există mai multe organizaţii profesionale scriitoriceşti ,  toate cu obligaţii şi drepturi egale . Studiind această realitate am aflat că în majoritatea ţărilor care au făcut parte din “lagărul socialist”Uniunile Scriitorilor s-au autodesfinţat  şi au apărut  mai multe organizaţii de profil.Aşa cum s-a întâmplat cu PCR, în 1989,şi au apărut mai multe partied .

Cunoscând faptul că Societatea Scriitorilor din România ,înfiinţată în 1909,avândul ca prim preşedinte pe Mihai Sadoveanu, a fost creeată ca un sindicat al scriitorilor,cu scopul de a apăra drepturile acestora.În 1949 a fost desfinţată de comunişti şi  au înfiinţat Uniunea Scriitorilor cu scopul de a le impune doctrina marxist-leninistă.Astfel ,această Uniune s-a transformat dintro organizaţie ce apăra drepturile scriitorilor într-una de presiune politică, şi nu numai . Au fost excluşi ,atunci ,marii noştri scriitori:Blaga,Radu Gyr,N.Crevedia,şi mulţi alţii.Astfel Uniunea Scriitorilor a devenit şi este un instrument exclusivist ,care nu apără drepturile scriitorilor, de ale  cărei fonduri beneficiază ,doar,o “clică“care a pus mâna pe conducerea acesteia.Poetul Cezar Ivănescu, critical Valentine Taşcu,etc. nu au beneficiat ,nici la moarte, de un ajutor din partea U.S.

Cunoscând această situaţie în septembrie 2006 ,am luat iniţiativa ,împreună cu 12 scriitori clujeni, să înfiinţăm LIGA SCRIITORILOR din România,având ca scop,aşa cum stipulăm în STATUT,printre altele:Să militeze pentru respectarea principiului libertăţii de creaţie şi exprimare,de opţiune şi orientare diversă în domeniul literaturii,egalităţii în drepturi şi obligaţii,precum şi al solidarităţii morale,civice şi sociale a membrilor săi;LS sprijină şi ocroteşte dezvoltarea personalităţii scriitorului în folosul acestuia şi societăţii.(cei care doresc să cunoască STATUTUL  poate accesa ,pe Google,situl Liga Scriitorilor).Dorim să democratizăm mişcarea scriitoricească din România.Să nu mai existe un monopol în acest domeniu.

Conform Încheierii Civile,amintită mai jos ,preşedinte fondator este scriitorul Al.Florin Ţene,vicepreşedinte Ion Constantinescu,secretar Gavril Moisa, membri în Consiliul de Conducere sunt:Benche Ioan,Dana Deac,Ion Ghercioiu,Iustinian Zegreanu,Iulian Patca,Radu Vida,Ionuţ Ţene,Spiridon Monica Angela,Titina Ţene.

Prin Încheierea Civilă nr.1531/CC/2007 eliberată de Judecătoria Cluj-Napoca,Secţia Civilă,Dosar nr.Unic 6387/211/2007  s-a aprobat funcţionarea LIGII SCRIITORILOR din România,care este înscrisă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu codul de înregistrare fiscală 21998990 din 26,iunie 2007..

Până în present avem constituie 19 filiale în ţară şi străinătate cu cel puţin 11 membrii,conform Statutului,cu un număr de 210 membrii,până în prezent.

Se pot înscrie în Liga Scriitorilor autori cu cel puţin două cărţi publicate şi mai multe cronici apărute la cărţile acestora.Cei cu o singură carte pot fi primiţi ca membri supleanţi.

Liga Scriitorilor editează revista Agora literară ,cu apariţie trimestrială,care a ajuns la nr.3.Ionuţ Ţene fiind proprietarul ziarului Napoca News ,de pe internet ,Liga Scriitorilor publică în acest ziar materiale,articole,informaţii,despre activitatea Ligii,a filialelor din ţară şi străinătate.

Doresc să consemnez că o parte din filialele noastre au reviste pe internet( vezi  Cetatea lui Bucur a Filialei bucureştene),şi unele intenţionează să editeze reviste pe suport de hârtie.

Intenţionăm să acordăm premii anuale şi un mare premiu,intitulat,Virtutea Literară,care se vor acorda scriitorilor care au publicat cărţi valoroase şi au o comportare morală,civică şi socială exemplară,indiferent din ce organizaţie scriitoricească fac parte.Spre deosebire de Uniunea Scriitorilor care acordă premii numai membrilor săi.Parcă ceilalţi nu sunt scriitori din spaţiul Limbii Române.

Filialele din Argeş,Vâlcea,Timişoara,Iaşi, au  multe acţiuni culturale organizate care au fost evidenţiate în presa locală.

În prezent lucrăm la o Antologie a scriitorilor ,membri ai Ligii Scriitorilor,care sperăm să apară în librării până la sfârşitul acestui an.

În septembrie ,anul acesta,la trei ani de la înfiinţare,prin hotărâre judecătoreasc,dorim, să obţinem statutul de organizaţie nonguvernamentală de utilitate publică,aşa cum este US.De aici,sperăm,să obţinem drepturile ce revin membrilor noştri.

Precizăm că regretatul Artur Silvestri rămâne pentru veşnicie PREŞEDINTELE DE ONOARE al Ligii Scriitorilor din România.

AL.FLORIN ŢENE

Preşedintele LIGII SCRIITORILOR din România

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: