LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Note critice la „Revelaţii 21 decembrie 2012“ de Sorin Cerin

“Revelaţii 21 decembrie 2012”
DENIS BUICAN

„Fara indoiala ca este nevoie de mult curaj moral ca cineva sa construiasca o opera de o asemenea valoare si sa mai gandeasca la filozofie intr-o lume inchinata singurului sau Dumnezeu concret:Vitelul umflat in Banul de Aur(Vorba dolarului:In God we trust)”

ELISABETA IOSIF

Revelaţiile eseistului şi filozofului Sorin Cerin despre Apocalipsă sunt inspirate dintr-un loc magic “Sfinxul din Bucegi”, considerat şi de daci o zonă cu energii benefice. Susţinând ideea filozofică ”Întreaga viaţă ne raportăm la moarte, fără a ştii dacă atunci, când suntem morţi, ne vom raporta la viaţă”, autorul se apropie de filozofia lui Emil Cioran, fiindu-i într-un fel elev prin corespondenta purtată. L-aş asemui şi cu savantul-poet, prietenul de taină al lui Cioran, filozoful român ce trăieşte în Paris, Denis Buican a cărui idee despre moarte e împinsă la limită pe un “ton vehement şi sumbru”, deşi “într-o deprinsă căutare a luminii”, ton pregnant în ultimul său volum “Mărgăritare negre”, apărut şi lansat la Bucureşti, în Editura CD Press, în decembrie 2008, în care priveşte lumea prin prizma neantului ameninţător.

Dar spre deosebire de aceşti  filozofi ai neamului nostru, poetul-filozof Sorin Cerin e aplecat şi spre adevăr şi absolut, împingând maximele sale spre ideea de viaţă. Aş asemui privirea autorului spre lume, din locul Sfinxului din Bucegi , ca un ocean întors, cu aceea a scriitorului – filozof, George Călinescu, ce observa lumea prin binoclul său întors către oceanul de verdeaţă din grădina sa, cu acea religvă dăruită şi  descoperită  în curtea  unui ţăran de la Sarmizegetusa .

Şi ce credeţi că salvează această lume în filozofia lui Sorin Cerin?

Iubirea, cu cele mai frumoase cugetări despre viaţă, despre dragoste:

“Ne iubim, fiindcă visul destinului tău este în mine”…”Viitorul stă în iubire”. Străfulgerări poetice, care scot la lumina un poet romantic, un filozof – poet, cum a fost Lucian Blaga, cu aforisme despre “adevăr”, “destin”, “absolut” şi “lumină”.

Aş spune, fără să greşesc: Sorin Cerin e salvat de iubire. El se înglobează astfel cu un fior poetic în filozofia secolului al XXI-lea,  pe linia filozofică , Blaga ,Cioran, Buican.

Mircea Alexandru Pop

Unul dintre analiştii critici ,care a conlucrat şi la redactarea  lucrării „Filosofia greacă până la Platon”, reuşind traducerea integrală pentru prima oară în limba română a operei euripideice, care nu e numai traducător al acestui copleşitor volum, dar şi prefaţator, bibliograf, eseist, analist critic, comentator, Mircea Alexandru Pop, care se semnează adesea sub pseudonimul Alexandru Miran susţine despre  aforismele şi cugetările din Revelaţii 21 decembrie 2012 că,citez:”Cartea  Revelaţii a lui Sorin Cerin,conţine, ca şi romanele lui şi textele filosofice, o exuberanţă de idei profunde şi de încrengături culturale,pornind de la Schopenhauer şi Nietzsche până la Wittgenstein şi Derida, în care se împleteşte originalitatea gândirii autorului cu întrebările majore ale tuturor vremurilor, din antichitate şi până astăzi.

Revelaţiile sunt un flux de aforisme,subsumate unor teme universale,de la Adevăr până la Viitorul omenirii.Expresia cugetărilor lui Sorin Cerin este concisă,paradigmatică şi inspirată, multe dintre acestea fiind formulări memorabile, susţine Mircea Alexandru Pop.

Ana- Maria Bălaş

Prin ultima carte a sa, Sorin Cerin construieşte o nouă filozofie a iubirii- ajunsă iubire prin ea însăşi. „Revelaţii 21 decembrie 2012„ încheagă o serie de aforisme asupra viitorului omenirii.

Motto-ul cărţii este foarte sugestiv:„Celui care se teme de haos, îi e frică de iubire.„ Sorin Cerin încearcă să inverseze principiul entropiei negative în care ordinea tinde să se transforme totdeauna în haos şi niciodată invers, prin iubire. Acum, haosul trebuie să se preschimbe într-o ordine cosmică.

Scrisă în numai câteva zile, „Revelaţii„ reprezintă un isihasm al autorului care încearcă să se descompună pe sine, reconstruindu-se bucată cu bucată. Cartea este structurată pe câteva teme ce reprezintă piesele unui puzzle. Numai că acest puzzle pe care Sorin Cerin îl construieşte prin „Revelaţii„ îşi arată faţa din spate criptată într-o numerologie a infinitului fiinţei umane. Puzzle-ul este un sistem dinamic, o continuă încercare, o cibernetică a omului în căutarea divinităţii: „Dumnezeu este cuvânt iar noi facem parte din sinele său.’’„Chiar şi cei fără de Dumnezeu sunt parte din Dumnezeu.’’

Cealaltă parte a puzzle-ului se reinventează mereu, ca o entitate de sine stătătoare, prin iubire:„Iubirea e adevărul uitat de Dumnezeu pe drumul prăfuit al vieţii noastre.„ Omul va trebui să se autodescopere prin iubire, aceasta fiind „unica care poate înţelege absolutul.„

Prin „Revelaţii 21 decembrie 2012„, Sorin Cerin propune prin iubire , o redimensionare a imaginii urcării spirituale a omului pierdut în neant.

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: