LUCEAFARUL ROMANESC

revistă on-line de literatură şi cultură

~Cleopatra Lorinţiu: „Abur de Moldovă“

Lui Gheorghe Tomozei i-ar fi plăcut mult acest poet moldovean, basarabean, care-şi zice cu orgoliu latin Traianus, scrie poezie descătuşată şi căutătoare de  sensuri mistice, are ştiinţa sonetului şi pe aceea a rimei şi a ritmului şi inocenţe lingvistice fermecătoare.

Cine l-a citit şi înţeles pe Gheorghe Tomozei, va înţelege acest gând şi sunt sigură că îmi va da dreptate.

Aşadar iată-mă cu placheta *lui Traian Vasilicău în faţă, o carte elegantă şi paginată cu mare grijă. Am ajuns să ghicesc vârsta poeţilor după cum se raportează ei la temele existenţei !

E vorba despre  vârsta profundă, vârsta ascunsă, nu neapărat cea biologică.

Traian Vasilicău e un iremediabil poet tânăr fiindcă paradoxal, temele sale sunt continuu  populate de referinţe la divnitate, la moarte şi nemoarte, la paradisul visat,de neatins şi mai cu seamă la taina trecerii spre Dincolo.

El scrie : « Şi cu pantofii veşnic moi/ Căutăm moartea prin zăvoi. »

De altfel,trebuie să fii plin de putere de viaţă şi de sprit tonic fără echivoc ca să fii în stare să plonjezi tu ,ca autor şi cititorul  tău într-un asemenea existenţialism, care l-ar fi sensibilzat pe însuşi Kierkegaard, dar picurat cu viers românesc, cu plăcere de rimă şi de ritm, într-o binecuvântată basarabeană care în ansamblul literaturii române contemporane adaugă carate aparte  şi suflu liric distinct. Această plachetă paradoxală despre moarte, în speţă, ( apărută cu beneficul suport al Consiliului naţional al Tineretului din Republica Moldova) ne prezintă un autor format care (citesc pe copertă)   a publicat deja până acum douăzeci şi opt de cărţi, profesor de istorie la Chişinău.

Dar eu sunt dintre aceia care nu i-au citit primele douăzeci şi opt de cărţi, făcând cunoştinţă cu dumnealui doar la această a douăzeci şi noua carte…

Cu un aresnal simbolist (crini,lumină, înger,heruvim) cu accente blagiene,pillatiene, poetul scrie cu drag şi cu aparentă uşurinţă creând   adeseori scurte gingăşii  de genul : «  Şi în amurg,sub raiuri pline / Tremură cărţile din mine. » Ori « Şi lăcrimând spre mine când te-ntorci /Din mare ies în patrafir de scoici.»( Sfatul cuvintelor).

Baladesc, folcloric, eminescian şi  ieşit din mànta lui Grigore Vieru, cel ce-şi zice Traianus pe carte , cu orgoliul umilinţei (sau invers) are o relaţie incitantă şi continuă cu dumnezeu, cu trimisul său şi cu toată pleiada imagistică conexă :de la îngeri la psaltiri, de la mănăstiri, la biblii.

Somaţia mistică, mai exact religioasă, şi mai exact creştin-ortodoxă e uşor de înţeles dacă ne-am amesteca probabil în iţele unei vieţi trăite într-un regim nu doar totalitar dar şi profund ateu şi de ocupaţie.

Credinţa a funcţionat ca reazem pentru mulţi în vremuri grele.Iar cum vremurile grele departe de a fi trecut…

Nu mă pot împiedica să nu observ că foarte   des poetul reuşeşte totuşi un soi de joacă: se joacă şi cu tema şi cu prozodia, de dragul jocului  pur şi simplu iar ceea ce e nevinovată versificaţie poate deveni : « Suflet lacrimogen,de ceară,/Să nu pricepi ce s-a-ntîmplat/ Că prins-au rănile să moară /Şi ninge ca-ntr-un fals tratat» ceea ce  e dezlipit oarecum de mileniul trei.

E şi ceva din Dimov, ori poate din Emil Brumaru, din George Ţărnea şi din Lucian Avramescu, în acest poet ori poate nu, nici nu ştiu dacă dumnelui i-o fi citit, poate că e ceva dintr-un spirit jucăuş tragic comic în care timpii coexistă.

În care poetul dă un telefon iar iubita “coace pită grea de lacrimi/ pentr-un fericit holop “nici nu ştii cum s-o iei, să surâzi, să fii melancolic.

Mi-a făcut plăcere această întâlnire de parcă m-aş fi trezit într-o bună dimineaţă cu faţa la aburul câmpiilor şi dealurilor moldave, cu gust de strugure pe cerul gurii şi cu o adiere de vânt dinspre Prut.

CLEOPATRA LORINŢIU
––––––––––––––––––––-

* Traianus, Cînd s-au fost spus Îngerii, Editura Epigraf,2009

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: